Covid Pozitif Hasta Ve Radyoterapi

Sayın Meslektaşım,
Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de Covid-19 pandemisi nedeniyle günlük yaşamı etkileyen çok ciddi önlemler alınmıştır. Bu önlemler tüm sağlık kuruluşlarını ve sağlık hizmetlerini de etkilemektedir. Radyasyon onkologları olarak biz kanser gibi ölümcül bir hastalığın tedavisi ile uğraşıyoruz. Hastalarımızın sağlığı ve esenliğinden sorumluyuz. Sağlık Bakanlığı'nın 20 Mart 2020 tarihli genelgesinde “Tedavisi başlamış ve devam etmesi gereken hastaların bulunduğu; onkoloji- hematoloji ve radyasyon onkolojisi klinikleri, organ nakli klinikleri ve kemik iliği nakil merkezlerindeki yataklar mümkün olduğu kadar normal olarak kullanılmaya devam edilecektir” ibaresi bulunmaktadır. Covid-19 pandemisi sırasında radyoterapi hizmetlerinin sürdürülmesi ile ilgili olarak sizlere daha önce TROD önerilerinin yanısıra, ESTRO önerileri, İtalya, Çin, Tayvan ve ABD deneyimlerini gönderdik. Bu zor günlerde sizlere birkaç hususu tekrar hatırlatmak isteriz: 
1-  Radyoterapi gören hasta veya çalışanlarda Covid-19 pozitifliği saptanması radyoterapi merkezinin hizmete devamına engel değildir. Personel eksikliğine bağlı olarak merkez çalışamaz duruma gelene dek radyoterapi hizmeti devam etmelidir. Sağlık Bakanlığı genelgesinde “İl sağlık müdürleri tüm sağlık tesislerindeki gerekli personelin il içinde yer değişikliğini yapmakta tam yetkilidir” maddesi bulunmaktadır. Buna istinaden personel eksikliği durumunda destek talep etmenizi öneriyoruz. 

2-  Radyoterapi görmekte olan bir hastada Covid-19 pozitifliği saptanması durumunda bu hastanın tedavisini durdurunuz, hastane enfeksiyon komitesi veya ilgili merci ile temasa geçiniz; tedaviye devam, ara verme veya tedaviyi bitirme kararı hastanın enfeksiyon durumu, tümörün histolojisi, evresi ve hastanın genel durumu değerlendirilerek verilmelidir. 

3-  Covid-19 şüpheli veya pozitif hastada tedavi devam edecekse mutlaka diğer hastalardan ayrı bir saatte tedaviye alınmalı ve gerekli dezenfeksiyon ve korunma önlemleri uygulanmalıdır. 
Karşılaştığınız güçlük ve sorunlar için her zaman TROD ile temas etmenizi öneriyoruz.

TROD Yönetim Kurulu